Tavaszi helyzet jelentés...

 2011.06.07. 10:22

Huhh, igen csak rég jelentkeztünk. Tomirra költözésének és kertjének örülök, nagyon szépen fejlődnek és megmondom őszintén igen csak irigy vagyok rá…:D Esetleg összehozhatnánk egy bográcsozós grillezős estét nálatok? Természetesen csakis csípős saját termésből?:D

Februárban rengeteg féle magot ültettem, sajnos mind bele is döglött a nagy oda figyelésemben. Elkezdett rohadni a talaj alattuk, ha pedig levettem a tetőt, hogy szellőzzenek akkor szépen kiszáradtak és hát szépen lassan kipusztultak. De csodák csodájára elvetettem 12 tescos habanerobol kinyert magot és 6 darab túlélte a silány körülményeket elég szépen fejlődnek. (Nem minden „gazdaságos”, ami onnan van. :D) A nagy halálozási ráta miatt el is ment a kedvem az egész paprika neveléstől, természetesen a nagyokat gondoztam tovább.

Az októberi ültetésű paprikáim gyönyörűek, egyre csak virágoznak. A Cayenne Purple már hozott 3 termést is. Az Ancho Grande-n jelenleg 2 darab a Tomirra féle Red Savinán 1 darab van jelenleg. A Chocolate Habanero bonchim meg tele van virággal.

Végre elértem anyánál, hogy rendezzük át az erkélyt. Jelenleg van egy fotel kint meg egy kis asztalka. Így körbe vesznek a növények, teljesen olyan mint egy dzsungel.

A paprika termelés mellett belefogtam a kis fák nevelésébe is. Éppen ma ültettem be a Fodros Füzemet, persze előtte ki gyökereztettem. A tölgyfa dugvány is elültetésre került, bár nem sok élet látszódik benne. Ezt a megrázkódtatásnak tudom be, remélem megmarad. Anya ültetett egy citromfát, azt sikeresen behúztam tőle.

Az 5 darab Cerise koktél paradicsomom is kikelt, remélem meg is maradnak…

Képek 

 

 

Végre virágok...

 2011.01.26. 14:09

Elég sok idő telt el a bimbós postom óta. Pár napja végre virágba borult a kisebbik medusám. Beporzás megtörtént, persze ujjal.:)

A többi chili is meg van, van amelyik virágzik, van amelyik sárgul. Összességében gyönyörűen fejlődnek. Lassan következik az átültetés is.

Bonchi és tisztogatás

 2011.01.17. 21:09

 Pár napja egyik chili termelő kollégánk blogján találtam a következő postot: KATT IDERemélem nem haragszik meg érte, hogy lenyúltam az ötletét.:D

 Anno 2002-ben már egyszer próbálkoztam a bonsai neveléssel, akkor nem jött össze. Konkrétan megbuktam.xD Az előbbi poston felbuzdulva ismételten belekezdtem újult energiákkal, és immáron chili fa készítésével.

 A bonchi kb. ugyanazt jelenti, mint a bonsai, csak épp fa helyett paprikával. A lényege, egy mini termő paprika fa készítése/nevelése. Persze rengeteg filozófiai háttér is kapcsolódik hozzá, de erre nem térnék ki.

 Első lépésként átültettem az értékesebb paprikáimat a jó öreg mályvás ládákba. Pár darabot pedig szétosztottam.

 2db Chocolate Habanero--> 1db ládába, másikból lesz a bonchi

 3db Naga Jolokia--> 2db ládába, 1db havernak

 2db Medusa--> 1db ládába, 1db Pityunak

 4db Red Savina--> 3db ládába, 1db nővéremnek

 2db Cayenne Purple--> maradt a cserépben

 1db Ancho Grande--> maradt a cserepében

 3db Halasi--> kiköltözött a konhyába

 3db nem tudom milyen (kódnév: Lászlódagi, CoraChili)--> Szintén konyha ablak 

 Második lépésként pedig kiválasztottam a legerősebb paprikámat, az egyik Chocolate Habanerot. A gyökereit igencsak visszanyestem, remélem azért nem túlságosan. A leveleit békén hagytam, hisz még csak 3 hónapos. Van 1 darab vastagocska törzse és rakat levele.

 Pár hónap múlva meglátjuk mi lesz belőle. Eddig jól néz ki, nem kókadnak a levelei sem. Bár átültetés után most kapnak 1hetes drog kúrát.

 És akkor 2 kép:

Nagy képért katt ide.

 

 

 

Nagy képért katt ide.