Miért csíp...?

 2010.10.15. 01:26

Ez egy kis tájékoztató lesz az előző és a következő postokhoz, hogy értsétek is miről beszélek, ha azt mondom, hogy SHU.

Akkor térjünk is vissza a kérdéshez…

Ettől: C18H27NO3 vagyis 8-metil-N-vanillil-6-nonénamid. Ugye értitek már? Nyugi kimondani én sem tudom, illetve csak megjegyezni nem. Röviden: Kapszaicin. Ugye mennyivel egyszerűbb? Ez az a fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük. Először 1876-ban izolálták.

A kapszaicin a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-hőegység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el.

A csípősség Scoville által kidolgozott eredeti módszere a Scoville organoleptikus tesztje. Az eredeti eljárásban a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni; a csípősséget a Scoville-skálán a hígítás mértéke adja meg. Ennek alapján a kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó édes paprikák (például a zöldpaprika) Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul sem csípős. A másik végletet képviseli például a Habanero chile, az egyik legerősebb paprika. Ennek 300 000 feletti SHU értéke azt jelzi, hogy a kivonatot több mint 300 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek.

A Scoville-féle organoleptikus teszt legnagyobb hátránya a pontatlanság, mivel szubjektív emberi érzékelésen alapul.

Scoville-értékek

Paprikafajta

15 000 000  6 000 000

Tiszta kapszaicin

9 100 000

Nordihidrokapszaicin

2 000 000 – 5 300 000

Szabvány „US Grade” könnygáz 

876 000 – 1 598  000

Dorset Naga

855 000 – 1 041 427

Naga Jolokia

350 000 – 577 000

Red Savina™ Habanero

100 000 – 350 000

Habanero Chile

100 000 – 350 000

Scotch Bonnet

100 000 – 200 000

Jamaicai csípős paprika

50 000 – 100 000

Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika

30 000 – 50 000

Cayenne-bors , Ají bors

10 000 – 23 000

Serrano paprika

7000 – 8000

Tabasco szósz (Habanero)

7000 – 8000

Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika)

7000 – 8000

Jalapeño paprika

2500 – 5000

Tabasco (sima)

1500 – 2500

Erősen csípős magyar paprikák, Rocotillo paprika

1000 – 1500

Poblano paprika

600 – 800

Tabasco szósz (zöld paprika)

500 – 1000

Gyengébb csípős magyar paprikák, Anaheim paprika

100 – 500

Pimiento, Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors, görög arany bors)

0 – 400

Bell

0  

Nincs csípősség, Zöldpaprika

 

Vagy egy másik változat:

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcpeppers.blog.hu/api/trackback/id/tr832373004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása