Pár napja kitaláltam, hogy ennék már egy igazán finom hamburgert… Csak hát, a finihambi (Matrózos, csípős (Hamburegeres Miskolcon)) az drága, ami olcsó az meg nem kell… Mit csinál ilyenkor a leleményes magyar ember? Neki áll saját maga elkészíteni sufnituning módszerrel, amire szüksége van.
Az egész hambi húsnak a lényege, hogy azt raksz bele, amit akarsz/szeretsz. A lényeg a hús, tojás só, bors.
Amire szükségünk van:
-1.3 kg darált hús (amilyen kéznél van, nálam Osanos sertés)
-zsemle, amennyit megeszel
-1-2 tojás, amennyi összefogja a húsodat
-1-2 vöröshagyma aprítva (ízlés szerint)
-2-3 fokhagyma (szintén ízlés szerint)
-3 kávéskanál őrölt bors
-2 kávéskanál só
-oregánó, erős pista, bazsalikom, majoranna, (ízlés szerint, de nem létfontosságú)
A hozzávalókat összekutyulod, golyókat formálsz belőlük, majd egy laza mozdulattal összelapítod. Ha kész a lapos husi, akkor margarinon megsütöd, ettől sokkal finomabb lesz, mint olajon.
Mindeközben Pityu összeütött otthon egy chili szószt majd a kóstolóval leugrott hozzám. Ezen felbuzdulva én is megalkottam a sajátomat. Ajánlom szendvicsbe, húsok mellé vagy akár grill pácnak is.
Hozzávalók:
-6-8 chili paprika (a lényeg hogy csípjen)
-6 fokhagyma
-1-2 vöröshagyma
-1 paradicsom püré
-1 kanál erős pista
-1 evőkanál olaj
-2-3 cl ecet-fél bögre cukor
-(bármi amiről azt gondolod, hogy jó lehet még bele)
Egy lábasba töltünk annyi vizet, hogy ellepje a kimagozott paprikákat. A gőzölgő vízben 15 percig áztatjuk a chilit. Lehetőség szerint egy magas edényben (ált, ilyen jár a mixerhez) bot mixerrel összedarálunk mindent vizestől paprikástul mindenestül, hogy egy pépes cuccot kapjunk. Ezt a vizes lábasban elkezdjük forralni, amíg el nem kezd sűrűsödni, vagy amíg már leégett a kezed a frecskálódó cumótól. Ha kihűlt üvegbe töltve hűtőben tároljuk.